• Apis
  • 05.02.2013
Błogosławieństwo św. AgatyZgodnie z tradycją 5 lutego w kościołach święci się chleb, sól i wodę ku czci św. Agaty. Mają one chronić przed złem, szczególnie ogniem i piorunami.

Święta Agata urodziła się w Katanii na Sycylii około roku 235, w szlacheckiej rodzinie. Po przyjęciu chrztu postanowiła żyć w dziewictwie. Oczarowany urodą o jej rękę ubiegał się rzymski namiestnik Sycylii. Agata jednak odrzuciła jego propozycję, czym naraziła się na jego gniew. Została uwięziona i poddana torturom. Zmarła zamęczona w roku 251.

Legenda głosi, iż rok po śmierci św. Agaty wybuchł wulkan Etna i rozpalona lawa, wypływająca z wnętrza ziemi zagrażała miastu. Wtedy też mieszkańcy modlili się do św. Agaty prosząc o ratunek. Aby zapobiec katastrofie ludność posłużyła się welonem kobiety, by powstrzymać ognistą lawę. Miasto zostało uratowane. Imię „Agata” w języku greckim oznacza „dobra”. Jej liturgiczne wspomnienie obchodzone jest 5 lutego.

W tym dniu ks. proboszcz poświęcił chleb ku jej czci, prosząc Pana Jezusa, by chronił od pożarów i piorunów. W niektórych domach kultywuje się tradycję, że poświęcony chleb św. Agaty mamy dają swoim dzieciom, które wyruszają w długą podróż.