2009 - Wierzbnik- dziedzictwo kulinarne po raz szósty
- 22.02.2013
- Media o nas
- 2155 Czytań
Gospodynią szóstej już edycji Dziedzictwa Kulinarnego była sołtys Wierzbnika p. Bogusława Pawlak. W obszernej sali 15 kół gospodyń zaprezentowało swoje potrawy związane tematycznie z Wigilią ( 2 koła nie dotarły z powodu chorób).
Było na czym zatrzymać oko. Potrawy przyciągały swoim wyglądem , zapachem ale najważniejszy zdał się być ich nieopisany smak. A było co smakować, gdyż każde z kół przywiozło co najmniej 2 potrawy. Były więc pierogi w przeróżnych odmianach a wśród nich najciekawsze smakowo z makiem w polewie z miodu przygotowane przez panie z Kopic. Była ryba na wszelkie możliwe sposoby w zalewie, w sosie pomidorowym, po grecku i zasmażana w cieście i w panierce. Smakosze mogli się delektować kluskami z makiem, gołąbkami z farszem tradycyjnym ale też i z kaszą jaglaną.
Były też drążone ziemniaki z farszem, zapiekanki a także nalewki , barszcz no i tradycyjne świąteczne wypieki. Imprezę zaszczyciła swoim udziałem pani wicemarszałek Teresa Karol, był też wicestarosta Ryszard Jończyk oraz oboje grodkowscy burmistrze . Nim doszło do degustacji potraw przed wszystkimi zaprezentował się przeuroczy zespół maluchów przedszkola w Wierzbniku w spektaklu poświęconym kulinarnym problemom w świecie żuczków.

Przewodnicząca Stowarzyszenia Kobiet Gminy Grodków p. Alfreda Zarzeczna podziękowała wszystkim kołom za udział w imprezie i za całoroczną pracę związaną z działalnością na wielu imprezach gminnych . Wręczyła kołom specjalne dyplomy uznania. Z kolei p. wicemarszałek podkreśliła znaczenie tradycji i jej przekazywania w każdym wymiarze , w tym również w tym kulinarnym. Gdyż często pamięć o domu , to pamięć świątecznych zapachów , która towarzyszy obrazom miejsc i ludzi.
Panorama Brzeska, 25 listopad 2009